×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 29.11-03.12.2021.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki miodowe, zapiekanki, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, jajecznica ze szczypiorkiem, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,3,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, jajecznica na maśle, płatki cynamonowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki z serem i pomidorem, ketchup, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), kakao,herbata z cytryną Alergeny:1,7
Leczo, ryż, kompot VEGE: Leczo wegetariańskie, ryż, kompot Alergeny: 9 Kopytka na słodko, kompot VEGE: kopytka na słodko, kompot Alergeny: 1,3, 7 Kotleciki Szu-szu, kasza jęczmienna, colesław, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych z sosem chrzanowym, kasza jęczmienna, colesław, kompot Alergeny: 1,3, 7 Polędwiczki pieczone, ziemniaki, marchewka z groszkiem , kompot VEGE: kotlet z fasoli czerwonej, ziemniaki marchewka z groszkiem, kompot Alergeny: 1,3,7 makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1 , 7
pomidorowa VEGE: pomidorowa, owoce Alergeny: 1,7,9 Krupnik VEGE: krupnik, owoce Alergeny: 9 Kapuśniak VEGE: kapuśniak, owoce Alergeny: 9 Zacierkowa VEGE: zacierkowa, owoce Alergeny: 1,9 Barszcz biały VEGE: barszcz biały, owoce Alergeny: 3,9
Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt bananowy z herbatnikiem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kefir brzoskwiniowy, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt granola, płatki owsiane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 06-09.12.2021

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki kukurydziane, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki miodowe, warzywa, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płątki pszenne, warzywa, kakao, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki, sałatka warzywna, warzywa, herbata, kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, twarożek z warzywami, ser żółty, płatki czekoladowe, herbata z cytryną Alergeny: 1,7
Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Nuggetsy z kurczka, kuskus, mix sałat VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, kuskus, mix sałat, kompot Alergeny: 1,3 Schab pieczony, ziemniaki, fasolka zółta VEGE: pakora, ziemniaki, fasolka żółta, kompot Alergeny: 1,3, 7 Pierś z indyka pieczona, ryż z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: kotlet z płatkó gryczanych, ryż z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny: 1,3, 7 Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, kompot VEGE: placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, kompot Alergeny: 1,3, 7
Szczawiowa z jajkiem VEGE: Szczawiowa z jajkiem, owoce Alergeny: 3,7,9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, owoce Alergeny:7,9 rosół VEGE: rosół, owoce Alergeny: 1,9 Barszcz ukraiński VEGE: barszcz ukraiński, owoce Alergeny: 7,9 Warzywna VEGE: warzywna, owoce Alergeny: 7,9
Jogurt truskawkowy,chrupki kukurydziane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Chałka, masło, dżem, kakao, herbata z cytryną, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kefir owocowy, biszkopty, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt waniliowy, herbatniki, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7