×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 19-23.04.2021

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki miodowe, sałata masłowa, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, jajecznica na maśle, płatki czekoladowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki z serem i pomidorem, ketchup, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,7
Bitki wieprzowe, kasza gryczana,ogórek kiszony, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, kasz gryczana, ogórek kiszony, kompot Alergeny: 1 Kotlet z kurczaka, ziemniaki, buraczki, kompot VEGE: kotlt warzywny, ziemniaki, buraczki, kompot Alergeny: 1, 3,7 Łazanki z kapustą kiszoną, kompot VEGE: łazanki z kapustą kiszoną, kompot Alergeny: 1 Kotlet mielony, ziemniaki, suróka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: pakora, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny: 1, 3 naleśniki z serem i dżemem, kompot VEGE: naleśniki z serem i dżemem, kompot Alergeny: 1, 3, 7
rosół VEGE: rosół, owoce Alergeny: 1,9 Kapuśniak VEGE: kapuśniak, owoce Alergeny: 9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, owoce Alergeny: 7, 9 Barszcz biały VEGE: barszcz biały, owoc Alergeny : 1, 7, 9 Warzywna VEGE: warzywna, owoc Alergeny : 9
Jogurt granola, płatki owsiane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt brzoskwiniowy z herbatnikiem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z serem, wedliną i warzywami, herbata, kakao, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,3, 7 Jogurt truskawkowy, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,3, 7

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK