×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 30.01-03.02.2023

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki miodowe, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, parówki z szynki,warzywa, kawa inka, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki, sałatka warzywna, warzywa, herbata, kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, twarożek z warzywami, ser żółty, płatki czekoladowe, herbata z cytryną Alergeny: 1,7
naleśniki z dżemem, kompot VEGE: naleśniki z dżemem, kompot Alergeny: 1, 3, 7 Nuggetsy z kurczka, ziemniaki, kapusta pekińska z ogórkiem konserwowym, kompot VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ziemniaki,kapusta pekińska z ogórkiem konserwowym , kompot Alergeny: 1,3 Spaghetti z mascarponie, kompot VEGE: spaghetti z mascarpone, kompot Alergeny: 1,7 Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki,kompot VEGE; kotlet z płatków owsianych z sosem chrzanowym, ziemiaki, buraczki, kompot Alergeny: 1,3,7 pierogi z serem, kompot VEGE: placki bezglutenowe, kompot Alergeny: 1 , 7
Kapuśniak VEGE: kapuśniak, owoce Alergeny: 9 Gulaszowa VEGE: warzywna, owoce Alergeny: 1,7 Grochówka VEGE: grochówka, owoce Alergeny: 9 pomidorowa VEGE: pomidorowa, owoce Alergeny: 1,7,9 Jarzynowa VEGE: jarzynowa, owoce Alergeny: 9
Chałka, masło, dżem, kakao, herbata z cytryną, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, Alergeny: 1,7 Kefir waniliowy, ciastko owsiane, jogurt sojowy Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, warzywa, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany, pieczywo bezglutenowe Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy z biszkoptami, jogurt sojowy Alergeny: 1,7 Bułka z ziarnem z masłem, miodem, dżemem, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7

Jadłospis 06-10.02.2023.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki miodowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, parówki z szynki dżem, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki cynamonowe, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, twarożek z warzywami, ser żółty, płatki czekoladowe, herbata z cytryną Alergeny: 1,7
Kotlet z indyka, kasza pęczak, surówka colesław, kompot VEGE: kotlet z płatków grzyczanych, kasza pęczak, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 polędwiczki pieczone, ziemniaki, buraczki, kompot VEGE: kotlet warzywny, ziemniaki, , buraczki Alergeny: 1,3,7 Kotlet mielony, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: ryż, pakora z brokuła, surówka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny: 1, 3 Kotlet z kurczaka, ziemniaki, surówka z brokuła, kompot VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1, 3 Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, kompot VEGE: placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, kompot Alergeny: 1,3, 7
Ryżanka, VEGE: Ryżanka, owoce Alergeny: 9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, owoce Alergeny:7,9 kapuśniak VEGE: kapuśniak, owoce Alergeny: 9 Krupnik VEGE: krupnik, owoce Alergeny: 1,9 Warzywna VEGE: warzywna, owoce Alergeny: 9
Jogurt truskawkowy z biszkoptami, jogurt sojowy Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, warzywa, herbata owocowa, chlebek kukurydziany Alergeny: 1,7 Jogurt waniliowy, chrupki kukurydziane Alergeny: 7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, warzywa, herbata owocowa, chlebek kukurydziany Alergeny: 1,7 Kisiel, chrupki kukurydziane Alergeny: