×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 26-30.09.2022

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki cynamonowe, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, zapiekanki, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, sałatka warzywna, płatki kukurydziane, warzywa, herbata z cytryną, kakao Alergeny:1,3,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki pszenne, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, płatki kukurydziane,sałatka z tuńczyka, pasta jajeczna, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,3,4,7
Makaron z truskawkami , kompot VEGE: Makaron z truskawkami, kompot Alergeny: 1 ,7 Pulpety w sosie koperkowym, kasza pęczak, surówka z czerwonej kapusty VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, kasza pęczak, surówka z czerwonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3 Polędwiczki pieczone, gnocchi, ogórek kiszony , kompot VEGE: tofu, gnocchi,ogórek kiszony, kompot Alergeny: 1,3, Pierś z indyka pieczona, ryż, surówka z marchewki i jabłka, kompot VEGE: pakora z kalafiora,ryż, surówka z marchewki i jabłka, kompot Alergeny: 1, Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, kompot VEGE: placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną, kompot Alergeny: 1,3, 7
Barszcz biały VEGE: barszcz biały, owoce Alergeny: 1,7,9 rosół VEGE: rosół, owoce Alergeny: 1,9 Brokułowa VEGE: Brokułowa, owoce Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: Szczawiowa z jajkiem, owoce Alergeny: 1,3,7 Zupa ze słodkiej kapusty VEGE: zupa ze słodkiej kapusty, owoc Alergeny : 7,9
Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane Alergeny: koktajl brzoskwiniowy, herbatniki, jogurt sojowy Alergeny: 1,7 Jogurt granola z płatkami owsianymi, jogurt sojowy Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, warzywa, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany Alergeny: 1,7 Jogurt Gratka truskawkowy, jogurt sojowy, Alergeny: 1,7

Jadłospis 03-07.10.2022.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki miodowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, parówki z szynki dżem, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki cynamonowe, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki z serem i pomidorem, ketchup, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,7
Kurczak pieczony w miodzie, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej VEGE: kotlet warzywny, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny: 1,3, 7 kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki, kompot VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, , buraczki Alergeny: 1,3,7 Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Kotlet mielony,ziemniaki, ogórek kiszony, kompot VEGE: kotlet z płątków grzyczanych, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot Alergeny: 1,3 Ryż z jabłkiem prażonym, jogurt do polania, kompot VEGE: ryż z jabłkiem prażonym, kompot Alergeny: 1, 3, 7
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym VEGE: zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, owoce Alergeny: 1,9 pomidorowa VEGE: pomidorowa, owoce Alergeny: 1,7,9 Kalafiorowa VEGE: kalafiorowa, owoce Alergeny: 9 Warzywna VEGE: warzywna, owoce Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: Szczawiowa z jajkiem, owoce Alergeny: 3,7,9
Kanapki z wędliną, serem żółtym, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Jogurt brzoskwiniowy, herbatniki, jogurt sojowy, ciastka bezglutenowe Alergeny: 1,7 Kisiel, chrupki kukurydziane, Alergeny: Kanapki z wędliną, serem żółtym, warzywa, herbata owocowa, chlebek kukurydziany Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy, biszkopty, jogurt sojowy, ciastka bezglutenowe Alergeny: 1,7